Ariana dla WS | Blogger | X X

2021. január 5., kedd

Write tag 2

Ez is egy olyan kihívás, amire Abeth ezer évvel ezelőtt hívott ki, de mivel időrendben szerettem volna haladni velük, így ezt sem tudtam előbb megcsinálni. Nem mintha ez jó kifogás lenne. 

Szabályok:

  1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére! (Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Tintaszerkezetek oldalra, innen el tudják vinni a dolgokat.)
  2. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged!
  3. Válaszolj a kérdésekre!
  4. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! 
  5. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat!
  6. Értesítsd őket a jelölésről!

Kérdések:

  1. Valós, alternatív földi vagy kitalált világban alkotsz-e legszívesebben?
  2. Miért? Mit szeretsz benne?
  3. Szoktál-e írás előtt vagy alatt kutatómunkát / világépítést végezni?
  4. Miért igen, miért nem? És ha igen, hogyan? Van bevált módszered?
  5. Mennyire törekszel valósághűségre, ill. hihetőségre?
  6. Szerinted hogy lehet ezt elérni?
  7. A történeteid többsége egy vagy több helyszínen ill. világban játszódik?
  8. Íróként hogy állsz a tájleírásokhoz, helyszínbemutatásokhoz?
  9. Mit gondolsz arról, hogy van, aki szerint azért írnak olyan sokan fantasyt, mert az könnyű zsáner, hiszen ott „bármi megtörténhet”?
  10. Van-e valami érdekességed a világokról, helyszínekről, amit elmesélnél? 🙂
  11. +1 Bármit kérdezhetsz, ami a történetekben szereplő helyszínekhez, világokhoz kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!
Válaszaim:

Valós, alternatív földi vagy kitalált világban alkotsz-e legszívesebben?

Ha fanfictionökről van szó, akkor alapvetően a valós világnál maradok, mert ilyenkor nem igazán a világra, hanem a mondanivalóra szoktam tenni a hangsúlyt. Persze, ha eleve olyan ficit írok, ami kitalált világban játszódik, akkor nyiláván azt a világot veszem alapul. De egyébként saját történetek esetén a Jól vagyok! kivételével szinte mindig kitalált világokat alkottam. 

Miért? Mit szeretsz benne?


Hogy én vagyok a boss. Egyébként a fantasyben sokkal jobban otthon vagyok, és kreatívabb történeteket is tudok kitalálni, mert a megalkotott világ eleve nagyobb potenciál, könnyebben lehet egyediséget és izgalmat vinni bele, legalábbis szerintem. De főleg azért szeretem, mert nagyobb szabadságot ad, mintha megkötnék a kezem a valós dolgokkal.

Szoktál-e írás előtt vagy alatt kutatómunkát / világépítést végezni?

Hát hogyne. Jelenleg is már hónapok óta világépítek; szerintem a legizgalmasabb része a folyamatnak. Háttérmunkát is szoktam végezni, anélkül nem lehet hitelesen írni, szerintem ez egy írónak alapfeltétel. A legtöbb történet megkívánja, hogy kutass egy kicsit.

Miért igen, miért nem? És ha igen, hogyan? Van bevált módszered?

A miérteket már az előbb megmagyaráztam. Módszer... hát ez nagyon függ a történettől. A Jól vagyok! esetében a történet megtörtént eseményeken alapszik, így utána kellett nézzek, hogy pontosan hogyan verte a producer a fiúkat, de főleg hogy a bántalmazottak hogyan reagálnak, mit éreznek (ptsd, pl.) hogy hiteles képet tudjak mutatni a szereplőm érzelmeiről. A jelenlegi projektem saját világot igényel, amihez csak a saját fejem áll rendelkezésre; mivel fantasy, nincsenek olyan korlátok, amiknek utána kellene néznem, mert én alkotom őket, és jelenleg még a gazdaságban és hadászatban sincsenek olyan aspektusok, amik különösebb kutatómunkát igényelnének. A ficijeim esetében legtöbbször valami mentális betegséget, vagy érzelmi tényezőt veszek alapul, és ha ezeket nem tapasztaltam meg magamon, akkor mindig utánanézek, több forrásból. Mivel érdekel a téma (hisz ezért írok róla), ezért érdekes maga a kutatási folyamat is. 

Mennyire törekszel valósághűségre, ill. hihetőségre?

Nagyon. Én magam sem tudok élvezni olyan történetet, ami hiteltelen. Legyen akármilyen kreatív, akármilyen jól megírt, ha hiteltelen, akkor veszett fejsze nyele. Úgyhogy én törekszem a hitelességre.

Szerinted hogy lehet ezt elérni?

Ne írj olyanról, amiről halvány lila gőzöd sincs, és lusta vagy utánanézni. Ha hajlandó vagy rászánni az időt, akkor hajrá, egyébként kíméld meg az olvasóidat a kiborulástól, magadat pedig a szégyentől.

A történeteid többsége egy vagy több helyszínen ill. világban játszódik?

Általában több helyszínen, egy világban. A sztori összetettsége dönti el igazából.

Íróként hogy állsz a tájleírásokhoz, helyszín bemutatásokhoz?

Nos, készség szempontból úgy érzem, hogy mennek, és le tudom írni hatásosan, érzékletesen. De egyébként utálom. Nehéz, főleg a kitalált világoknál, és órákat tudok elszöszmötölni azzal, hogy most akkor a frissen nyírt gyep nedves harmatának üdítő zamata fodrozódik-e, vagy hullámzik-e a levegőben... És nem egyszerű bánni sem vele. Ha túl kevés, az olvasó nem látja maga előtt a helyszínt, ha túl sok, unalmas lesz. Én magam, olvasóként utálom a tájleírásokat, ha több bekezdésen át tart, módszeresen átugrom (kitalált világoknál persze nem, de amikor a valós világban játszódó történetben már három bekezdés óta arról papol az író, hogy milyen szép a múzeum szemközti fala, attól kedvem támad jól megkapargálni azt a falat). És mivel tudom magamról, hogy borzalmasan untatnak az ilyenek, igyekszem rövid, tömör, de azért érzékletes leírásokat írni; ami nehéz. :(

Mit gondolsz arról, hogy van, aki szerint azért írnak olyan sokan fantasyt, mert az könnyű zsáner, hiszen ott „bármi megtörténhet”?

Könnyű a fenét. Jelenleg már négy hónapja csak világépítek, hogy a mágia és a többi finomság logikus módon legyen felépítve, és ne úgy nézzen ki, mint mikor az ember bedobálja a koszos, mindenféle színű és méretű ruháit a szennyesbe. Aki ilyet mond, az maga még soha az életben nem írt fantasyt, vagy képtelen volt egy logikusan felépített, szabályokra épülő világot megalkotni. A fantasy világokban ugyanúgy vannak szabályok (erről van ITT egy jó kis cikk), mert ha nincs, akkor nagy katyvasz lesz belőle, a sztori szétcsúszik, az olvasó meg a haját tépi. Rowling se véletlenül töltött 5 évet csak tervezgetéssel, még akkor sem, ha az ő világa a szabálytalanságra épül. Azért tartják sokan egyszerűbbnek (és azért szeretem én is), mert ott az író alkotja a szabályokat. Az emberek simán lebeghetnek súlytalanul a földön, ha az író azt akarja, de erre kell adnia egy magyarázatot! Lehet, hogy sokan könnyebbnek tartják a zsánert, mert mentes a való világ korlátaitól, de attól még kellenek új, másfajta korlátok, különben elveszett az egész. Persze, "bármi megtörténhet", de arra a "bármire" az írónak magyarázatot kell adnia. 

Van-e valami érdekességed a világokról, helyszínekről, amit elmesélnél? 

Jajj, ne kérdezd. Légyszi ne. ViPa egyes számú szabálya, hogy soha nem beszél épp készülő sztoriról. A korábbi fantasy világaim pedig borzalmasak voltak, úgyhogy azokról jobb, ha nem beszélek. 


Jelöltjeim:

8 megjegyzés:

  1. Szia! Köszi a jelölést :D Amint lesz rá időm, kitöltöm~ A te válaszaid pedig érdekes volt olvasni, mindig öröm más nézőpontokról hallani! :D

    VálaszTörlés
  2. Halihó, jó volt olvasni a válaszaidat, és nagyon szépen köszönöm, hogy gondoltál rám! Amint felszabadulok egy kicsit a vizsgaidőszak meg az egyetem nyűgei alól, sort kerítek a tagre! :"3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh, sok szerencsét a vizsgákhoz ><
      Kíváncsi leszek a válaszaidra. ^^

      Törlés
  3. Szia Vipa,

    Köszönöm a jelölést. Ez egy remek kihívás, az előző év folyamán már olvastam valamelyik bloggernél. # erős gondolkodás

    Jó volt olvasni a válaszaidat, izgalmasak voltak és jó tudni, hogy ilyen igényes munkát végzel. Én is úgy gondolom, hogy nem lehet csak úgy fél válról venni és írni anélkül, hogy az ember pl utána nézne bizonyos dolgoknak.

    A világépítés meg egyáltalán nem könnyű. Meg is értelen, hogy jó ideje írod már az említettett, én is egy bő éve szemezek eggyel - fantasy, erdős-barlangos ember-tündér témában - és hát nem mindig könnyű.

    Visszatérve, jó kis bejegyzés volt.

    Igyekszem én is megírni.
    Üdv
    Brukú

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      Na, akkor végre te is megcsinálhatod, kíváncsi vagyok, te miket fogsz írni.

      Sajnos elég sokszor futok bele olyanba, hogy az írók nagyon alapvető dolgoknak nem néznek utána, és ilyenkor hiába is élvezném a történetet, egyszerűen kizökkent, hogy tudom, hogy ez nagyon nem így van. :/

      Csak kitartást ahhoz a világodhoz, egyszer csak összejön, és akkor milyen jó érzés lesz ^^

      Várom a te bejegyzésedet. :)
      Puszi!

      Törlés
  4. Örülök, hogy kitöltötted ezt a taget, és nem mellesleg nagyon felcsigáztál, hogy mégis mit tervezel ennyire. De gondolom nem fogod elárulni :D Úgyhogy annyi érdekelne, hogy lehet majd olvasni valahol? Ha igen, körülbelül mikor, látod már az alagút végén a fényt?
    Tetszettek a válaszaid, köszönöm, hogy kitöltötted! :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy jelöltél a tagre *-* Már nagyon ki akartam tölteni, mert szeretem az ilyeneket, csak valahogy mindig csúszott és csúszott :(
      Fogalmam sincs, hogy ki fogom-e posztolni :/ Még egyelőre a tervezős fázisban vagyok, de ha végül a kiposztolás mellett döntök, akkor csak akkor tervezem elkezdeni posztolni, ha befejeztem - ami hosszú idő lesz. Szóval még nem nagyon látom a fényt, de nagyon élvezem, szóval nem is baj ^^
      De addig is készülök más történetekkel, hogy ne tűnjek el :)

      Törlés